Wat is SEO / zoekmachineoptimalisatie?

SEO is een onderdeel van zoekmachinemarketing en is de afkorting van het Engelse Search Engine Optimization oftewel: zoekmachineoptimalisatie. Het omvat allerlei handelingen die een website optimaliseren voor de zoekmachine. Het doel van SEO is dan ook om een zo hoog mogelijk organisch resultaat in Google en andere zoekmachines te bereiken op, voor die webpagina, relevante zoek- en trefwoorden.

Het verschil tussen de organische (SEO) en betaalde resultaten (SEA) in Google

SEO SEA GoogleGoogle kent twee verschillende zoekresultaten: de organische resultaten en de betaalde advertentie resultaten. Waar SEO staat voor alle inspanningen waarmee je ‘gratis’ je score in Google kunt verhogen staat SEA (Search Engine Advertising) voor het betaalde model van Google: Google Adwords. Dit is het advertentieprogramma van Google waarbij je betaalt per klik op jouw pagina in de zoekresultaten.

De betaalde links staan boven de organische resultaten en in de kolom rechts op de pagina, zie de afbeelding, en hebben een geel logootje met daarop ‘Adv.’

On page en off page SEO

Google kijkt naar twee factoren bij het beoordelen van de kwaliteit en relevantie en het ranken van je pagina.

On page ranking factoren
Deze factoren omvatten de elementen van je website die je zelf kunt beïnvloeden om hoger in de resultaten van Google te komen. Denk daarbij aan de structuur, opmaak, indeling en teksten van je webpagina.

Off page ranking factoren
Deze factoren omvatten verschillende elementen die jouw pagina in populariteit laten stijgen. Denk daarbij aan de invloeden van social media en relevante backlinks.

Terug naar het overzicht SEO / zoekmachineoptimalisatie

Teksten voor websites laten schrijven: SEO

Haal meer conversie uit je website / webshop! Kwalitatieve SEO content helpt je om jouw score in de zoekresultaten van Google te verhogen. Schakel mij als SEO tekstschrijver in voor het genereren van kwalitatieve leads uit Google. Meer informatie over het laten schrijven van SEO teksten vind je hier.

Laat je SEO teksten schrijven